Hallo bijna brugklasser! Nog even en dan ga je van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Een nieuwe school met nieuwe klasgenoten en nieuwe leraren. Hier lees je meer over de overstap naar een nieuwe school. 

‘Er was veel meer mogelijk dan ik had gedacht’

Het is belangrijk dat je een school kiest die bij je past en waar je je thuis voelt. Een paar tips op een rij.

Bezoek zoveel mogelijk open dagen
Tijdens open dagen kun je rondkijken en vragen stellen. Is de sfeer vriendelijk? Hoe vind je het gebouw? Is de school verder weg of bij jou in de buurt? Voel je je op je gemak op deze school? Handig om goed te letten op dingen die jij belangrijk vindt.

Vraag leerlingen die al op de middelbare school zitten
Ken je leerlingen die op de school zitten waar je graag naartoe wilt? Vraag ze of ze het naar hun zin hebben. Of de docenten aardig zijn. Of er begeleiding is bij het maken van huiswerk. Wat je maar wilt weten. Tijdens open dagen kun je ook  vragen stellen aan leerlingen die je niet kent. Er lopen dan genoeg leerlingen rond om je rond te leiden en je vragen te beantwoorden.

Loop een school binnen op een gewone dag
Als je wilt weten hoe het ècht is op een school, loop er dan eens naar binnen op een gewone schooldag. Hoe is de sfeer? Voel je je er op je gemak? Zie het als een ontdekkingstocht.

Op alle scholen in Lelystad is er extra hulp voor leerlingen. Wil je zelf of samen met je ouders/verzorgers bekijken welke school wat doet om je bij het leren te helpen? Klik hier voor een overzicht van alle scholen in Lelystad.

Hallo leerling! Hier lees je meer informatie over onderwijs dat bij je past en het vinden van ondersteuning bij het leren.  

Passend onderwijs betekent dat alle kinderen een plek krijgen op een school die bij ze past. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs in Lelystad werken samen om jou een passende onderwijsplek te geven.

Gaat het niet goed op school? Ga zo snel mogelijk naar je mentor om dat te bespreken. De school is er om je te helpen. Je mentor kan overleggen met de ondersteuningscoördinator (OCO) van school om te kijken hoe ze je kunnen helpen. Jouw vraag om ondersteuning staat centraal.  

De school houdt zoveel mogelijk rekening met wat jij nodig hebt en biedt je een passende onderwijsplek aan. Als de school de ondersteuning zelf niet kan bieden, gaat de ondersteuningscoördinator (OCO) na welke plek in de regio wel passend is voor jou. Dat kan een andere middelbare school in de buurt zijn.

Op alle scholen in Lelystad is er extra hulp voor leerlingen. Wil je zelf of samen met je ouders/verzorgers bekijken welke school wat doet om je bij het leren te helpen? Klik hier voor een overzicht van alle scholen in Lelystad.

Alle scholen in Lelystad kunnen je helpen bij het leren. Wil je weten wat de scholen doen om hun leerlingen te ondersteunen? Dan kun je het Ondersteuningsprofiel van de school bekijken. In dat profiel beschrijft de school welke extra hulp ze hun leerlingen kunnen geven. Door op de link achter de naam van de school te klikken, kom je terecht op de pagina waarop de school het ondersteuningsprofiel presenteert.

Voortgezet Onderwijs (vo)

Aeres VMBO
www.aeresvmbo.nl/lelystad/daarom-aeres-vmbo-lelystad/over-aeres-vmbo-lelystad/ondersteuning-en-begeleiding
Voor leerlingen die dreigen uit te vallen en extra ondersteuning nodig hebben, heeft Aeres Maatwerkvoorziening.

 

Porteum College (VMBO)

https://www.porteum.nl/onderwijs/ons-vmbo/

https://www.porteum.nl/onderwijs/onze-ondersteuning/

 

Porteum Lyceum (HAVO/VWO)

https://www.porteum.nl/onderwijs/onze-havo-en-vwo/

https://www.porteum.nl/onderwijs/onze-ondersteuning/

 

De Steiger
Het ondersteuningsaanbod van de Steiger staat beschreven in hun ondersteuningsprofiel. 

Voor leerlingen die een extra jaar nodig hebben voor de overstap van basisschool naar VMBO biedt De Steiger het sprint arrangement. https://www.eduvier.nl/desteiger/schoolloopbaan/sprint-arrangement/

 

Voortgezet Speciaal Onderwijs (vso)

De Anger
Het Aurum College
De Rede
De Zevenster